VBRO

Ook in 2024 blijft criminaliteit dalen in Brugge

Met uitzondering van de 2 coronajaren in 2020 en 2021 blijven de algemene criminaliteitscijfers in Brugge dalen. Die dalende trend is reeds meer dan 10 jaar aan de gang en lijkt min of meer te stabiliseren. In 2024 zakte het algemene misdrijfcijfer terug onder dat van 2018. Zo waren er vorig jaar minder inbraken, minder fietsdiefstallen en zagen we – na de toename van incidenten in gezinsverband tijdens de coronacrisis – ook iets minder interfamiliaal geweld. Opvallende stijger blijft de zogenoemde ICT-criminaliteit. Bruggelingen dienden vorig jaar opnieuw meer klacht in over allerlei vormen van cybercrime. Politie Brugge deed wel meer vaststellingen van drugsbezit en er was ook meer geweld in de publieke ruimte.

De criminaliteitscijfers geven een beeld van dé criminaliteit in onze samenleving. Het betreft een verzameling van misdrijven en die blijken –met uitzondering van de 2 coronajaren – nog steeds af te nemen wat Brugge betreft.

MINDER INBRAKEN

Als we 10 jaar terug in de tijd gaan, zien we dat het aantal inbraken intussen gehalveerd is. Dat er in 2020 en 2021 opvallend minder inbraken waren, was te wijten aan de lockdownperiode en de horeca die lange tijd op slot ging. Dat zorgde ervoor dat mensen massaal thuis bleven en hetzelfde gold voor inbrekers die er niets te zoeken hadden. Tegenover 291 feiten in 2019 tellen we in 2024 247 woninginbraken.

Inbraakpreventie blijft belangrijk. Bewoners kunnen inbraak voorkomen door het inbrekers moeilijk te maken en te zorgen dat ramen en deuren goed gesloten worden. Ook de ANPR-camera’s blijken nuttige informatie op te leveren voor opsporing van bv. rondtrekkende daders.

MEER DRUGSBEZIT

Het aantal geregistreerde drugsfeiten zit wel in stijgende lijn. Drugsbezit sprong al in het oog tijdens de 2 coronajaren. In parken en op pleinen hingen wat mensen rond met ‘andere bedoelingen’, waardoor het bezit en gebruik van drugs meer opvielen. Het aantal drugsdelicten blijft nu stijgen en strandt in 2024 op 792 feiten. Er is hierbij ook een toename van drugs in de gevangenis merkbaar. De politie blijft sowieso geregeld controleren op hotspots, waaronder ook het PCB en ook de preventiedienst van de stad werkt hard op het thema drugs.

VANDALISME BLIJFT DALEN, GEBRUIK VAN GEWELD NEEMT TOE

Openbare dronkenschap en conflicten in de uitgaansbuurt namen in 2021 en 2022 met het lossen van de Corona maatregelen logischerwijs weer toe. Beide fenomenen blijven gestaag stijgen. We tellen 694 alcoholgerelateerde incidenten in 2024 tegenover 495 in 2021. Daarnaast registreerden we 993 geweldsdelicten in de openbare ruimte tegenover 855 in 2021.

De invoering van het glasverbod op het openbaar domein in de uitgaansbuurt zorgt er alvast voor dat conflicten niet verder uit de hand lopen en gevaarlijke situaties op straat kunnen vermeden worden.

Het vandalisme blijft wel afnemen. Voor 2024 tellen we 912 feiten. Weekendoverlast blijft hoe dan ook een prioriteit en samen met de cafés en andere partners streven Stad en politie naar een positief uitgaansklimaat. Interventieteams blijven aanwezig in de uitgaansbuurt op drukke momenten.

MEER ICT-CRIMINALITEIT

De ICT-criminaliteit blijft stijgen wat absoluut geen verrassing is. Meer volk op het internet en dus ook meer kansen voor cybercriminelen om hen in de val te lokken. De online handel neemt steeds meer toe en dus blijft ook misbruik stijgen. Allerlei fenomenen steken de kop op. Phishing, skimming, betaalkaartfraude,… Ondanks dat Stad en Politie ook inzetten op preventie via social media, pers en campagnes blijft cybercrime moeilijk te bestrijden. Al is het uiteraard geen typisch Brugs fenomeen maar een wereldwijde plaag. De cybercrime cel van Politie Brugge heeft dus meer dan de handen vol.

FIETSDIEFSTALLEN BLIJVEN DALEN

Het aantal gestolen fietsen blijft de laatste jaren sowieso onder de 1.000 stranden. Gesloten en overdekte fietsparkings, camera’s, meer mobiele fietsrekken bij evenementen, meer gelabelde fietsen zorgen ervoor dat tweewielers minder snel verdwijnen.

INTRAFAMILIAAL GEWELD BLIJFT HOOG

Sinds corona is de verhoogde aandacht voor intrafamiliaal geweld (IFG) ook te zien in de registraties bij de politiediensten. Voor Brugge is dat ook zo. Geweld binnen de relatie is sinds 2021 sterk toegenomen. Vooral psychisch en fysiek geweld komen meer voor dan economisch en seksueel geweld.

Kanttekening: slachtoffers van zedenfeiten durven nog steeds niet altijd aangifte doen. Het West-Vlaams Zorgcentrum na Seksueel Geweld in Roeselare hoopt de drempel alvast te verlagen door multidisciplinair samen te werken en medische, psychische en politionele hulp op 1 adres aan te bieden. Het ZSG raakt intussen steeds meer bekend.

HISTORISCH LAAGTEPUNT GAUWDIEFSTALLEN

In 2017 zakte het aantal gauwdiefstallen al naar een historisch laag cijfer. De Brugse recherche boekte goede resultaten met een speciaal opgeleid team en ook het overleg met partners als bv. de gemeenschapswachten, stadsgidsen, dienst lokale economie, de Lijn en NMBS bleken zeer opportuun. De aanpak van gauwdiefstallen is nu al enkele jaren ingebed in de reguliere werking van de politie. Het aantal gauwdiefstallen blijft ook in 2024 afnemen met ‘slechts’ 166 feiten. In 2013 telden we nog 1025 gevallen.

TRANSMIGRATIE NEEMT EEN DUIK

Sinds 2022 zien we een enorme daling wat het aantal inbreuken op de vreemdelingenwetgeving in Zeebrugge betreft. De Britten stapten uit de Europese Unie in februari 2020 maar het Brexit effect was niet meteen voelbaar. Het is vooral de strengere aanpak in Zeebrugge die ervoor zorgde dat transmigranten de overtocht via Nederland en Frankrijk proberen te maken. Het probleem is dus ‘opgeschoven’. De uiterst gevaarlijke overtocht gebeurt nu met zogenaamde ‘small boats’.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat