VBRO

Houden van dolfijnen stopt definitief in Vlaanderen

Dierenminister Ben Weyts maakt een einde aan de discussies en de onzekerheid rond het dolfinarium in Brugge: uiterlijk in 2037 eindigt in Vlaanderen het verhaal van dolfijnen in gevangenschap. Eerder had Weyts in zijn Codex Dierenwelzijn Boudewijn Seapark al extra maatregelen opgelegd om het welzijn van de dolfijnen te verbeteren. Zo moet er tegen 2027 een buitenbassin gebouwd zijn. De toekomst van het dolfinarium bleef echter onzeker. Weyts heeft nu binnen de Vlaamse Regering een akkoord bereikt om het dolfinarium uiterlijk in 2037 definitief te sluiten, omdat het buitenbassin dan afgeschreven is. “Veel Vlamingen bewaren fijne herinneringen aan het dolfinarium, maar de wetenschap is duidelijk: dolfijnen zijn gevoelige wezens die niet goed kunnen gedijen in gevangenschap. De enige reden om ze nog gevangen te houden, is om hen kunstjes te laten opvoeren voor mensen”, zegt Weyts. “In de vorige Vlaamse Regering hebben we al stappen vooruit gezet voor de dolfijnen, in de huidige Regering kunnen we nog een stap verder gaan. Zo maken we nu een einde aan alle discussies en onzekerheid.  Als een beschaafde samenleving die steeds bewuster omspringt met dierenwelzijn durven we heldere keuzes maken. Vlaanderen durft ook op dit gebied een voortrekker zijn”.

Sinds Dierenwelzijn in 2014 overgeheveld werd naar Vlaanderen nemen we onder impuls van Dierenminister Ben Weyts afscheid van achterhaalde praktijken. Denk aan onverdoofd slachten, de pelsdierkweek, dwangvoederen voor de productie van foie gras, blokstaarten en kermispony’s. Maar in Boudewijn Seapark in Brugge is er nog een dolfinarium waar talrijke bezoekers komen kijken naar intelligente en gevoelige wezens, die in het wild een leefgebied hebben van honderden vierkante kilometers en daar grote groepen vormen.  In gevangenschap worden ze beperkt tot kleine aantallen in kleine bassins. Weyts legde daarom in zijn Codex Dierenwelzijn al vast dat er geen nieuwe dolfinaria mochten komen en dat het enige bestaande dolfinarium extra maatregelen moest nemen om het dierenwelzijn te verbeteren. Zo kwam er een kweek- en importverbod en de uitbaters moeten tegen 2027 een buitenbassin bouwen, waar de dieren altijd toegang toe hebben. Er zou elke 5 jaar een evaluatie komen over het houden van de dolfijnen.

Weyts maakt nu definitief een einde aan de onzekerheid en de discussies over de toekomst van het dolfinarium in Brugge: tegen uiterlijk 2037 eindigt in Vlaanderen voorgoed het verhaal van dolfijnen in gevangenschap. Dat is namelijk het moment waarop het nieuwe buitenbassin volledig afgeschreven is: de uitbaters hebben dan hun investering kunnen recupereren. Diezelfde uitbaters kunnen uiteraard altijd beslissen om hun deuren al vroeger te sluiten, maar 1 januari 2037 wordt hoe dan ook de uiterste datum om alle activiteiten met dolfijnen te stoppen. Daarna zullen in Vlaanderen enkel gespecialiseerde opvangcentra nog gekwetste en zieke dolfijnen of andere walvisachtigen mogen opvangen, maar dan niet om deze dieren tentoon te stellen aan publiek: wel om ze te verzorgen totdat ze terug vrijgelaten kunnen worden in hun natuurlijke habitat.

“Ik besef dat het dolfinarium een bedrijf is dat winst maakt, maar in Vlaanderen durven we dierenwelzijn boven economisch belang te plaatsen. Dat deden we eerder ook al bij bijvoorbeeld het verbod op onverdoofd slachten, op pelsdierkweek en op dwangvoederen voor foie gras”, zegt Weyts. “Nu zetten we opnieuw een stap vooruit voor dierenwelzijn en scheppen we eindelijk duidelijkheid, ook voor de eigenaars van het dolfinarium. Zo kunnen zij nog beslissen of ze de uitbating verderzetten tot 2037 of toch al vroeger stoppen. Nu weten ze eindelijk waar ze aan toe zijn. De discussies dreigden nog vele jaren aan te slepen. Maar nu is de knoop doorgehakt”.

Foto©Boudewijn Seapark

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat