VBRO

‘Bellend Vlak’ voor handelszaken in Brugge

Met de steun van Dito en Stad Brugge installeert boekhandel De Reyghere een mobiel bellend vlak© met draadloze bel. Het was al langer een vraag van enkele boekenfans met een mobiliteitsbeperking en deze eenvoudige ingreep maakt voor hen dan ook een wereld van verschil.

In 2023 is winkelen of op restaurant gaan met vrienden of familie nog steeds niet voor iedereen evident. Hier willen Dito en Stad Brugge graag verandering in brengen met het project ‘bellend vlak©’. “Dit project focust in eerste instantie op de fysieke toegang tot handelszaken. Maar handelaars krijgen ook bijkomende tips en adviezen om hun zaak zelf verder toegankelijk te maken (ruimte tussen tafels of rekken, betaaldesk, service, …). Stad Brugge wil hiermee op korte termijn een zichtbare inhaalbeweging maken op vlak van toegankelijkheid van winkelpanden, restaurants en cafés”, zegt schepen van Welzijn Pieter Marechal.

Schepen van Sociale Zaken, Werk & Ondernemen en voorzitter van Mintus Pablo Annys: “De Stad zorgt voor een tussenkomst van (maximum) 750 euro per handelszaak en de handelaar doet zelf nog een bijdrage van 100 euro. De medewerkers en vrijwilligers van Dito zorgen voor de logistieke opvolging. Zij gaan langs bij de geïnteresseerden en doen de opmetingen om zo een bellend vlak© op maat te bestellen. Ook de sensibiliserende babbel met de ervaringsdeskundige van Dito is een meerwaarde voor de handelaars. Intussen pronken de bellende vlakken© al bij een tiental Brugse handelaars.”

“Het is letterlijk en figuurlijk een belangrijk opstapje naar een verrijking van het sociaal leven van mensen die minder mobiel zijn. We hopen dat nog veel andere handelszaken dit voorbeeld zullen volgen”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

Wie een handelszaak heeft en wil intekenen, kan hier terecht voor meer info: https://www.brugge.be/bellend-vlak-voor-handelszaken.

Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat