VBRO

De energiecrisis: We besparen energie bij voetbalwedstrijden!

Iedereen heeft het over de alsmaar stijgende elektriciteitsprijzen. Terwijl velen de afgelopen jaren nogal slordig met elektriciteit zijn omgegaan en veel verbruikten, doen zij nu hun best om de maandelijkse uitgaven voor elektriciteitsverbruik tot een minimum te beperken. De bespaartrend heeft ondertussen ook in de industrie- en sportsector bereikt. Sommige bekende teams hebben allang elektriciteitsbesparende maatregelen genomen.

Veel sportliefhebbers kijken naar sportweddenschappen op het WK. Om de beste odds te vinden, moet u ook googelen op “paris sportif coupe du monde” om het Franse weddenschapsaanbod te ontdekken, dat ook relevant is voor de Belgische markt.

Vergeet niet: Dit jaar vindt het WK plaats van 21 november tot en met 18 december. Een echt kerstcadeautje dus.

Onlangs zijn ook regionale voetbalclubs begonnen met energiebesparing. Ze willen het goede voorbeeld geven en dat is nodig: met name het voetbal wordt voortdurend bekritiseerd vanwege de hoge kosten. Afgezien van de topsalarissen van de atleten ziet ook de energiebalans van de teams er niet goed uit. Hier kunt u meer lezen over de maatregelen die al van kracht zijn.

Discussies over grasmatverwarming

Grasverwarming is een must voor de grote velden. Hierdoor blijft het gras droogt en voorkomt het dat de voetballers uitglijden. Het risico op letsel wordt vele malen kleiner, waardoor het team meer op elkaar kan bouwen. Bij het inschakelen van het systeem wordt een glycolmengsel in ondergrondse leidingen geactiveerd. Door dit chemische mengsel maken ijskristallen geen enkele kans in het verwarmde gebied.

In principe gaat het om een warmtepomp- of gasverwarming. Het gasverbruik leidt momenteel tot exorbitante kosten. Voor een kleine kamer is dat misschien geen probleem, maar het verwamrne van een voetbalveld van zo’n 10.800 vierkante eter is een ander verhaal. In de winter draait zo’n verwarming overuren en dat kost bakken met geld. Daarom zetten de clubs de verwarming van de grasmat nu lager.

SC Paderborn heeft gerichte verwarming hoog op de agenda staan. De club wil de grasmat warm houden, maar streeft naar warmteafgifte op schaduwrijke plekken. De plekken waar de zon voortdurend op schijnt, hoeven niet warm gehouden te worden en dus is hier grasmatverwarming overbodig. Zo bespaart SC Paderborn grote bedragen per wedstrijd. Verwarming in de winter kost immers in totaal 2.000 euro per thuiswedstrijd. Met de huidige gasprijzen zullen deze kosten alleen maar oplopen en moeten er dus grote bedragen vrij worden gehouden hiervoor.

Vermindering van de verwarming in kleedkamers

Ook het verwarminggebruik in de sportclubs speelt een grote rol. Zo worden de kleedkamers goed verwarmd, omdat de spelers hier vaak na wedstrijden nog nagenieten van het spel. Echter, atleten hebben de hoge temperaturen van de ruimte helemaal niet nodig na een wedstrijd. Borussia Mönchengladbach heeft dit erkend en het gebruik van de verwarming in kleedkamers, maar ook in andere ruimtes, verlaagd. Vanaf nu is de temperatuur hier 2 graden lager dan voorheen.

Sporters, maar ook andere mensen, willen ook in hun privéleven op de verwarming en elektriciteit besparen. Ze beperken hun mediaconsumptie tot pc’s en smartphones en zetten hun tv-toestel minder vaak aan, omdat ze het laatste shownieuws ook op hun andere schermen kunnen bekijken en beleven. Als voetbalfans warm willen worden, al genietend van muziek, kunnen ze dit prima doen door middel van indoor trainingen. Dit is ook nog eens goed voor hun fysieke welzijn.

Andere clubs verlagen de temperatuur in de VIP-ruimtes. Ook deze maatregel werpt zijn vruchten af en stuit op sympathie van de fans. De meesten van hen vinden het alleen maar positief dat er bespaart wordt in de voetbalwereld. Sport heeft immers een voorbeeldfunctie voor toekomstige generaties. Milieubewust denken en handelen is hier een groot onderdeel van.

De schijnwerper – de belangrijkste focus tijdens de energiecrisis

De schijnwerpers vervullen een belangrijke functie. Het zorgt voor een optimale verlichting van de spelers en het veld. Dit is uiterst belangrijk voor de TV-uitzending van de wedstrijden. Als het te schemerig of donker is, is de uitzending niet meer kijkvriendelijk. De schijnwerper weet dit op te lossen. Het is echter extreem duur vanwege de helderheid die nodig is om het spel goed zichtbaar te maken.

Een wolkenloze hemel zorgt altijd voor de perfecte lichtomstandigheden. Het is een ander verhaal op herfst- en winterdagen en tijdens wedstrijden in de avonduren. Helaas zijn de ingeschakelde schijnwerpers volgens de huidige televisiecontracten verplicht. Het Olympisch Stadion van Berlijn, dat innovatief denkt, vertrouwt daarom op fotovoltaïsche energie. Het zonnesysteem produceert meer dan 10% van de jaarlijks benodigde schijnwerpers. Op die manier is het elektriciteitsverbruik lager.

Interessant om te noemen is dat er ook een groot besparingspotentieel bestaat op de soorten lichtbronnen die gebruikt worden. De meeste schijnwerpers zijn nog uitgerust met oude technologie. Hertha BSC heeft daarom besloten de verlichtingssystemen te vernieuwen. Sinds 2020 gebruikt de club uitsluitend LED’s voor de schijnwerpers. Volgens hun eigen verklaring bedraagt de jaarlijkse besparing 50 procent. Dit is uiterst voorbeeldig en deze lichtbron wordt nu ook door andere clubs gebruikt.

Ruimtebesparing – heeft het echt zin?

Sommige clubs nemen de besparingsmogelijkheden heel serieus. Ze breiden hun training niet meer uit tot het hele veld. Als zij in de avonduren spelen, gebruiken zij slechts de helft van de totale oppervlakte van het veld. Zo hoeven ze maar de helft te verlichten en besparen ze hier veel mee. Bovendien is ook het aantal opleidingen aanzienlijk lager dan in voorgaande jaren. FSV Luckenwalde is hier de voorloper.

In feite kan deze reorganisatie van de oefeningen veel voordelen opleveren. In echte voetbalwedstrijden worden de spelers echter met andere omstandigheden geconfronteerd. Het veld is dan weer twee keer zo groot en dat kan tot moeilijkheden leiden. Alleen de tijd zal leren of dit een negatief effect zal hebben op het speelgedrag.

De club wil ook het elektriciteits- en verwarmingsverbruik op andere gebieden tot een minimum beperken. Lange en vooral warme douches zijn niet meer aan de orde. Ook de wellnessruimte voor sporters kan niet ten volle worden benut. Maar ook zonder verbod gaan velen niet meer zo vaak naar de sauna als gewoonlijk.

Koeldranken – ook een probleem in de winter

In de zomer is er niets verfrissender dan een koel drankje. Na het sporten is het een belangrijk onderdeel voor de ontspanning van het lichaam, de geest en de ziel. Tot nu toe dachten sporters niet na over de kosten van verkoelende drankjes. De werkelijkheid leert dat dit hoge kosten maakt. Dit komt doordat in sportfaciliteiten frisdranken overdag en ‘s nachts gekoeld worden. ‘s Nachts zijn er echter geen spelers op het terrein, waardoor dit nogal onnodig lijkt.

Kleinere clubs schakelen momenteel de automaten volledig uit. In de winter is het sowieso minder druk bij de koelkasten dan in de zomer. Velen hebben liever warme dranken, waarvan de productie even duur is.

Toch zien grote clubs hier slechts een klein besparingspotentieel. Daarom hebben zij tot dusverre afgezien van het buiten werking stellen van koelinstallaties in de horeca. Zij concentreren zich voornamelijk op de schijnwerpers en de verwarming van het veld.

Foto: Source: https://unsplash.com/photos/V4ZYJZJ3W4M

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat