VBRO

Geert Naessens’ Weerbericht

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kernen boven de Noordzee, beheerst nog steeds ons weer. Het hogedrukgebied strekt zich over een groot stuk van Europa uit en heeft uitlopers tot diep in Oost-Europa. Boven Spanje en het zuidelijke deel van Frankrijk is de luchtdruk lager. Deze situatie houdt nu al weken aan en zit compleet geblokkeerd. Daardoor blijft de stroming bij ons noordoostelijk, soms wat meer noordoost tot noord, waarmee tot nu toe steeds erg droge landlucht aangevoerd werd. Dat levert ons al een hele reeks van warme en erg zonnige dagen op. De warmste dagen zijn er echter even uit. Doordat het centrum van het hoog zich wat noordwestelijker terugtrekt, is de weg vrij gekomen voor enkele oude restanten van storingen met wat wolken en meer vochtige en koelere lucht om tot bij ons door te sijpelen. Dat gebeurt vandaag en morgen. Daarna draait de wind door het opnieuw naderbij komen van het hoog naar een zuidelijke hoek waardoor dan vooral op zaterdag weer erg warme lucht tot bij ons geraakt. Die is echter ook onstabieler.

Vanaf zondag lijkt de blokkade van de kaarten te verdwijnen en zouden we een meer wisselvallig weerbeeld in de plek krijgen. Dit gaat dan gepaard met het doorbreken van lagedrukgebieden vanuit het zuiden met oplopende neerslagkansen. Die neerslag lijkt echter vooral van buien te komen en je ziet dat de modellen daar allerlei bokkesprongen mee maken. Ook in de Europese pluim hieronder zie je dat het model niet echt goed weg kan met die inzettende wisselvalligheid. Er zijn een aantal erg hoge neerslagpieken, maar even zo goed hele lage. Een teken dat het vooral om buien en buiige neerslaggebieden zal gaan waarvan momenteel niet duidelijk is waar en wanneer die doortrekken en hoeveel neerslag daar zal op zitten. De diverse runs zijn daar dan ook erg springerig mee, zowel in tijd als locatie, maar dat er neerslag zal komen, is wel zeker. Die hele lage temperaturen die je gisteren in de pluim zag zijn er intussen zoals ik wel gezegd had, ook uitgegaan. Het blijft dus wel vrij zacht volgende week. De verwachtingen voor volgende week zijn dan ook: wisselvallig, maar totaal onduidelijk hoe de details gaan uitpakken en zacht.

Vandaag:

Vandaag volgt vooral landinwaarts nog een redelijk mooie lentedag, maar aan zee is het anders. Daar lopen lage wolken binnen en die dringen ook landinwaarts op, maar daar brandt de zon die grotendeels weg. Aan de kust echter, zijn er gaandeweg steeds meer lage Noordzeewolken en ik vrees dat die daar het lentefeestje even on hold gaan zetten. Het gaat daarbij ook weer wat afkoelen ten opzichte van gisteren met een 9 à 10 graden als maxima aan de kust en dat is toch koel. Dit terwijl we dieper landinwaarts dan eerder rond een 13 tot 15 graden zullen zitten. Daarbij staat bovendien in de loop van de dag ook weer meer wind uit een noordelijke richting. Die kan aan de kust weer vrij krachtig worden en is daar ronduit storend en voelt gewoon koud aan. Landinwaarts voelt die ook koud aan, maar daar is er wel nog zon.

In de nacht naar donderdag verschijnt er dan geleidelijk overal meer en meer bewolking, maar zonder veel erg. Het blijft droog. Het kan ook nevelig worden en er blijft ook wel een koude noordelijke wind bij staan. Het is dan wel minder koud op de thermometers met minima rond 7 graden, maar met die wind erbij voelt het echt wel koud aan.

Morgen:

Ook morgen is een licht wisselvallige dag met meer wolken. Vanuit het noorden trekken nog steeds wolkenvelden binnen en de dag start grijs en nevelig. Neerslag is daar niet bij. Gaandeweg zal de zon geleidelijk weer doorbreken. Het eerst en snelst landinwaarts. Aan zee kan het wat langer duren. De noordelijke wind doet het nog altijd koud aanvoelen, maar neemt weer af. De maxima halen uiteindelijk een graad of 11 aan de kust tot rond 14-15 graden dieper landinwaarts.

In de avond en nacht is het dan weer licht bewolkt tot helder met minima die tegen de ochtend weer zakken naar een 3-4 graden.

Overmorgen:

Vrijdag lopen de maxima weer op. De zon breekt weer meer door en we halen dan ook weer een 15-tal graden en meer. Zelfs tot 16-17 landinwaarts. Ook aan zee is het dan zonnig en met een aanvankelijk zuidwestelijke wind kan het daar dan ook een 13-14 graden worden. Later draait die naar noordwest en koelt het aan de kust weer wat af.

Later:

Zaterdag wordt het opnieuw warm. Een naar zuid draaiende wind voert dan veel warmere lucht aan met maxima van 20 graden. Gaandeweg de dag duiken er wel meer wolken op en wie weet eindigt de dag zelfs met een lokale bui.

In de nacht naar zondag wordt de kans op buien groter.

Ook zondag is nog een erg zachte dag, maar de blokkade van hogedruk verdwijnt en maakt plaats voor wisselvalligheid die vanuit het zuiden oprukt. De kans op buien wordt groter. Volgende week wordt het dan ook wisselvalliger met wel nog zachte temperaturen, maar de regen- en buienkansen worden groter en er is dan elke dag wel kans op buien of regen. Dat wil niet zeggen dat het ook elke dag zo zal zijn, maar de kansen zijn er wel. Het is echter nog te vroeg om die details al duidelijk te zien. Zie ook inleidende bespreking.

Samenvatting:

Vandaag is het landinwaarts nog volop lente met veel zon. Ook aan zee beginnen we daarmee, maar gaandeweg de dag lopen er lage Noordzeewolken binnen en raakt het aan de kust bewolkt. Landinwaarts lost veel van die bewolking op (of zelfs allemaal). Het is wel koeler met aan zee maar 9 tot 10 graden en landinwaarts kan dat van 12 tot 15 graden zijn. Hoe verder van de kust, hoe zachter. Er staat daarbij ook een koude noordelijke wind die aan zee zelfs tegen de late middag vrij krachtig kan worden en koud aanvoelt. Ook landinwaarts voelt de wind koud aan.

Vanavond en vannacht raakt het overal bewolkt. Het is ook nevelig en er blijft een koude noordelijke wind staan. De minima zakken daarbij tot rond een 7-tal graden tegen de ochtend.

Geert, woensdag 09 april, 06.35 uur

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat