VBRO

Stad Brugge meet luchtkwaliteit realtime met eigen meetnet

Het veelvuldig meten en goed opvolgen van de luchtkwaliteit is belangrijk voor een gezonde stad. De luchtkwaliteit in Brugge is de afgelopen jaren stelselmatig verbeterd. Toch worden de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie nog overschreden. Achttien nieuwe sensorboxen meten onmiddellijk de luchtkwaliteit op en zijn raadpleegbaar voor onze inwoners.

De plaatsing van achttien innovatieve sensorboxen kadert in het Europese LIFE CityTRAQ-project. Het doel is het fijnmaziger meten van het gehalte aan stikstofdioxide (NO2), ozon (O3) en fijn stof (PM2,5). Met het project onderzoeken de Stad en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) hoe de luchtkwaliteit evolueert doorheen een dag, een seizoen en een jaar en waar de knelpunten liggen.

Schepen van Klimaat, Milieu en Energie Minou Esquenet: “Vorig jaar hebben we een uitvoerig rapport opgesteld waarin we alle beschikbare data over de luchtkwaliteit in Brugge verzamelden. Om de verzamelde data nog te versterken, hebben we bijkomend geïnvesteerd in een fijnmaziger meetnet voor Brugge. Op diverse locaties in Brugge zijn achttien innovatieve sensorboxen gemonteerd om in realtime de luchtkwaliteit op te volgen. De sensorbox geeft een gekleurd lichtje zodat passanten snel kunnen zien of de luchtkwaliteit op dat moment goed is. Iedereen kan de metingen van de luchtkwaliteit in onze stad mee opvolgen via een link op de stadswebsite (https://www.brugge.be/klimaat-milieu-natuur/luchtkwaliteit/luchtkwaliteit-brugge) of via de Airly-app. Eind dit jaar plaatsen we bovendien een interactief beeldscherm zodat Bruggelingen en bezoekers in alle openheid geïnformeerd en gesensibiliseerd worden over de luchtkwaliteit in de stad.”

De komende twee jaar zullen deze sensorboxen in Brugge getest worden om de luchtkwaliteit in realtime te meten. De projectleider Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) biedt ondersteuning bij de uitvoering en analyse in het kader van het project in de stad Brugge. Het project werd mogelijk gemaakt met een Europese subsidie.

Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat