VBRO

Slimme looptips om de prestaties als hardloper te verbeteren

Als liefhebber van het hardlopen heb je vast al heel wat geprobeerd om je prestaties te verbeteren. Je ging loopschoenen kopen bij Runningdirect of een andere kwaliteitswinkel, probeerde voldoende pauzes tussen de trainingsdagen door te houden en paste je voedingspatroon aan. En toch knaagt het. Toch heb je alsnog het gevoel dat het beter moet kunnen. Herkenbaar? Dan ben je zeker niet de enige.

Veel hardlopers komen op een gegeven moment in een dip terecht. In het begin worden de eerste doelen snel behaald. Er lijkt veel vooruitgang in te zitten. Maar uiteindelijk stabiliseert dat. Het lopen gaat lekker, maar je zou het graag nog beter zien.

Herken je dit gevoel en wil je hier verandering in brengen? Lees dan snel verder en ontdek enkele essentiële looptips die je vast verder zullen helpen.

Zorg voor meer variatie

Als je het gevoel hebt dat er meer in zit dan eruit komt, dan wordt het tijd om je loopschema wat aan te passen. Veel hardlopers komen uiteindelijk in een sleur terecht. Elke dag doen ze hetzelfde rondje, rennen ze dezelfde snelheid en komen ze met hetzelfde gevoel weer thuis. Hierdoor wordt het lopen niet alleen minder leuk, maar zal je ook je prestaties niet verder verbeteren.

Daarom is het belangrijk om jezelf uit te blijven dragen en variatie in je trainingen te brengen. Probeer bijvoorbeeld eens hard te lopen op een andere ondergrond of ga op zoek naar een route waar er hoogteverschillen zijn. Ook kun je aan de slag met het veranderen van de loopsnelheid. Probeer sommige stukken harder te lopen en verhoog zo langzaam je algehele tempo. Door nieuwe uitdagingen te stellen, wordt het weer leuker om aan de slag te gaan en gaat ook in je lichaam weer de knop om. Beloon jezelf die keren dat je weer een nieuw doel hebt behaald.

Laat je adviseren bij de aanschaf van nieuwe hardloopschoenen

Kijk ook eens kritisch naar je huidige hardloopschoenen. Zijn deze nog goed of zijn ze inmiddels wel aan vervanging toe? Goede schoenen zijn een absolute must voor het verbeteren van je prestaties. Ze verminderen de kans op blessures en bieden meer comfort. Koop je nieuwe heren loopschoenen? Laat je dan adviseren door een deskundige. Zo weet je zeker dat je de schoen kiest die het beste bij jouw loopstijl en de vorm van je voeten past. Hoe beter de schoen zit, hoe beter dit is voor je eigen voortgang.

Luister naar je eigen lichaam

Langere tijd werden allerlei looptechnieken bedacht waarmee je beter zou presteren. Dit betekende echter ook dat veel hardlopers hun eigen stijl van lopen probeerden aan te passen. Dit is echter niet alleen heel lastig, maar voelt ook nog eens heel onnatuurlijk. Je lichaam is deze manier van lopen gewend. Dit plotseling aanpassen vraagt niet alleen om heel veel geduld, maar kan ook voor blessures zorgen.

Tijdens het hardlopen is het bovenal belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Doe je dit niet, dan heeft dit grote gevolgen voor de eigen gezondheid. Bovendien wordt het zo ook heel lastig om gemotiveerd te blijven. Blijf dus vooral dicht bij jezelf.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat