VBRO

Een nieuwe vloer leggen? Let hierop!

Met een goede vloer is de basis voor je woning of terras gelegd, maar waar moet je nu zoal rekening mee houden? Zelf je (terras)vloer leggen is zeker een optie, mits je over de nodige kennis en materialen beschikt. Ook als je het werk uitbesteedt, is het echter belangrijk om een aantal zaken in het achterhoofd te houden. We helpen je graag met de beste tips!

Waarop moet je letten als je een nieuwe (terras)vloer laat leggen?

Een nieuwe vloer leggen is geen eenvoudige klus, of het nu gaat om een nieuwe laminaatvloer in de woonkamer of een complete renovatie van je terrastegels. Dit zijn de beste tips voor een geslaagd bouwproject:

1. Hoe intensief wordt de vloer gebruikt?

Wil je de vloer in je woonkamer renoveren of vervangen en heb je huisdieren of kinderen? Ga dan beter voor een duurzaam materiaal dat tegen intensief gebruik bestand is. Goede materiaalsoorten zijn PVC en laminaat, want die zijn erg sterk en ook nog eens gemakkelijk schoon te maken.

Hoe gezellig een passend tapijt ook mag zijn in je interieur, we raden het af als je de vloer echt intensief gebruikt en tijd wilt besparen aan onderhoud. Tapijten zijn namelijk iets minder gemakkelijk schoon te maken. Hetzelfde geldt voor hout: een mooie, warme materiaalsoort die zowat bij elke woonstijl past, maar jammer genoeg niet zo onderhoudsarm als PVC of laminaat.

2. Zorg voor een stevige basis

Voor je effectief de vloer legt of laat leggen, moet je onderzoeken of de basis ervoor wel aan de verwachtingen voldoet. Het gaat dan in de eerste plaats om de kwaliteit van de onderliggende structuur of een ondervloer. Zelfs als op dat vlak alles goed is, kunnen er nog altijd problemen ontstaan met je nieuwe vloer. Bijvoorbeeld als er oneffenheden in zitten.

Een oneffen of hellende ondervloer zorgt al snel voor problemen, vooral bij tegels. Zo is het risico op vallen groter en gaat het leggen van de tegels een stuk moeilijker. Gelukkig bestaan er professionele hulpmiddelen om dergelijke problemen op te lossen, zoals een ontkoppelingsmat.

Dit is een soort plaat die je op de ondergrond van je vloer legt om spanningen en vervormingen van de tegelvloer op te vangen. Ontkoppelingsmatten worden doorgaans op de ondergrond vastgelijmd, zodat ze schuifspanningen doeltreffend absorberen en het tegelwerk beschermen. Een slimme investering als je je vloer nog lang wilt kunnen gebruiken!

3. Investeer in een goed tegeldeksel

Als het gaat om een tegelvloer buiten, koop dan ook een goed tegeldeksel, een water- en geurafsluitend gronddeksel met bovenaan een tegel die bij de rest van je terras past.

Je vindt tegeldeksels in alle mogelijke formaten en vormen, met of zonder handvat en met verschillende unieke (isolerende) eigenschappen. Zo verwerk je probleemloos een gronddeksel in je terras, maar lijdt de uitstraling van je woning er niet onder.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat